Saturday, June 22, 2013

:: flower passion

...assalamu'alaikum...
tak ingat pula sejak bila passion aku terhadap photography semakin membuak-buak
asyik nak snap' je
apa-apa pun, cuba komen sikit..n_n






moga setiap kali kita menatap keindahan sesuatu
yang pertama muncul dalam minda adalah Allah Yang Satu
n_n

Wednesday, March 6, 2013

:: Rindu laa..=.=


Assalamualaikum, 

“Hai awak. Apa khabar? Sihat? Rindu laa..=.=”


Seringkali perkataan dan mimik muka itu diulang. Tidak ku nafikan, menyatakan rasa rindu pada seseorang yang kita sayang sangat melegakan. Terasa sangat puas bila kita dah luah rasa rindu itu. Bagi sesetengah orang, perasaan rindu boleh mengalirkan air mata.
Saat air mata rindu itu mula membasahi pipi, apa yang kita lakukan?

1.    Bergegas ke bilik air untuk memngambil wuduk, kemudian diadukan rasa rindu itu kepada Yang Maha Esa?
2.    Cuba untuk menghubungi orang yang kita rindu itu dan berterus terang menyatakan perasaan rindu?

Kisah rindu seorang best friend

Wahai sahabatku yang baik dan lembut hatinya, 

Aku ada seorang sahabat yang sering merasa rindu. Ya, sangat kuat rasa rindunya. Kalau sehari tidak bertemu, dia akan menghubungi sahabat-sahabatnya meminta nasihat. Apakah yang dia rindu itu? Orang? Bukan!

Dia amat rindukan keindahan susun kata kalimah-kalimah suci dalam Al-Quran. Dia amat risau akan silap memanfaatkan nikmat penglihatan. Dia amat risau akan kematian hati.

Dan aku? Pernahkah aku merasa rindu untuk membaca kitab suci Al-Quran yang melembut dan mententeramkan jiwa itu? 

Adakah aku hanya membiarkan Al-Quran itu tersimpan di dalam almari bak perhiasan nan indah yang menyejukkan mata para tamuku? 

| tepuk dada tanya iman |




Monday, November 12, 2012

:: Aku, kahwin? Jemput datang semua..^_~



huh, agak lama ku tinggalkan ruang ini. Kalau aku berumah papan di sini, jangan kata bersawang, pasti anai-anai datang bersama koloninya menjamah setiap cebis papan yang ku tinggal.



Hari ini hari yang cukup istimewa buat aku, dia dan kamu. Aku? Setiap kali balik Sabah, aku confirm aku datang sekolah yang telah lama aku tinggalkan. Setiap kali berkunjung, pasti akan ada guru yang bertanya, “Alim, kawan kamu dah ada yang berumah tangga, kamu bila lagi?”

Huh, bagai menelan peria mentah, pahit dan hanya jawapan yang mudah ku berikan sambil melebarkan senyuman. “Er…tunggulah cikgu, ada jodoh dan murah rezeki insyaAllah ada la jemputan saya hantar”

Yes. Kahwin dan ‘couple’. Isu yang sangat tidak asing bagi orang seperti saya, dia dan kamu. Sahabat-sahabat DQ, lebih dari lima tapi kurang dari sepuluh yang sudah mendirikan ‘masjid’. Sahabat-sahabat dari sekolah lama? Tidak kurang hangatnya, hampir setiap tahun pasti ada sahaja yang mengirimkan jemputan. Lagi senang zaman IT ni, buat event, invite kat fb je bro, sis. Then tekan ‘like’. Hah, mudah. Lebih mudah dari “mudah.com”. betul tak?

Itu sahaja dari saya.



Dia
Dia studio mate, kami satu studio tapi lain tahap pengajian. Dia ‘master’ dan aku ‘degree’. Hari ini adalah majlis perkahwinan dia, Kak Yan, Nik Nadia Izyan. Tiga kata nama tapi merujuk pada orang yang sama..hehe


Kak Yan, Selamat Pengantin Baru. BarakAllahulakuma. Maaf sebab tak dapat hadir ke majlis Kak Yan. Lecturer tak nak postpone kelas..huhu

Saya tak berani nak cakap panjang, cuma saya nak share apa yang saya tahu. Dan saya rasa Kak Yan lebih tahu banyak perkara dari saya.

”Dunia ini perbendaharaan, dan sebaik-sebaik perbendaharaan itu ialah isteri yang salihah.” (Maksud hadith)


Dan akhir sekali, kamu. Hah. Kamulah, yang sedang baca blog ni. Da berpunya belum? Kalau dah, Alhamdulillah. Cuma tolong jangan cemari kalimah ‘cinta’ itu dengan kelalaian kerna lalai itu adalah salah satu dari bisikan syaitan. Ini untuk kalian.



Akhir sekali, bagi yang belum berpunya. Jangan putus asa. Teruskan berdoa dan berusaha tapi jangan sampai usahamu itu menyakiti hati banyak pihak.  


...sekian utk post kali ini setelah lama berdiam diri...

:: jemput datang memeriahkan majlis saya bila saya kahwin nanti ::

(^_^)




:: followers ::