Thursday, November 25, 2010

...kambing...

     salam alam maya semua!

   Hari ini aku nak share sesuatu yang amat menarik perhatian aku. Terkejut berbaur lucu pula aku rasa bila terbaca berita pasal pasangan suami isteri yang hidup serumah dengan kambing yang terpampang di dada akhbar Harian Metro hari ini(link). Benda ni buat aku teringat dengan kisah Rasulullah s.a.w sebelum diangkat menjadi utusan Allah atau dengan bahasa yang lebih mudah kita panggil 'rasul' Allah. Ramai yang tahu bahawa banyak hikmah yang tersurat semasa baginda s.a.w menjadi seorang penggembala kambing, apatah lagi yang tersirat. Antaranya ialah..
...aku kutip dari Metro...
 01 - melatih baginda s.a.w untuk lebih sabar...
    Kampung aku kat Sabah tu pun ada kambing gak tapi taklah banyak macam dulu. Bagi korang yang tak tahu, kambing ni...huh! payah nak faham dia punya perangai(maklumlah binatang..hehe). Bila dah masuk kebun orang, jangan harap kambing-kambing tu nak keluar lebih-lebih lagi kebun buah dan bunga, kesian aku tengok pak cik mak cik aku yang kena berulang-alik halau kambing, kalau seekor boleh tahan lagi, ni tak, sekali masuk kebun, boleh buat team volleyball. Hah, macamana nak handle tu? Nasib baik la kambing tu milik saudara sendiri gak, kalau tak mesti dah buat kenduri kari dan panggang kambing. Hmm...korang pun mesti tahu pasal ni kan? Selepas Rasulullah dilantik sebagai rasul, macam-macam ujian yang baginda hadapi. Antaranya peristiwa baginda dibaling dengan batu ketika cuba menyampaikan Islam di Thaif, satu peristiwa yang cukup buat aku terharu dengan sifat baginda yang kita panggil 'sabar'. Masa tu, Rasulullah didatangi oleh malaikat yang menjaga bukit dan malaikat ni pun bertanya sama ada mahu dihapuskan penduduk Thaif ataupun tidak, kalau aku diberi pilihan seperti itu, pasti aku akan cenderung untuk memilih 'hapus', tetapi baginda memilih untuk tidak menghapuskan malah mendoakan agar ramai tokoh yang akan lahir dari negeri yang bernama Thaif itu. Dan doa itu dimakbulkan Allah dengan lahirnya ramai golongan intelektual dari tempat tu selepas kewafatan baginda.


02 - melatih Rasulullah untuk lebih berstrategi...
   Hah, yang ni pula mengingatkan aku time kat DQ dulu, time petang-petang confirm kawasan belakang hostel blok A tu penuh dengan kelibat bakal-bakal bintang bola sepak yang beriadah (ya la tu, ada gak yang selalu sepak angin..n_n). Mentang-mentanglah lapang, kami buat macam padang. Time mula-mula masuk sana dulu, kami tengah khusyuk main bola tetiba ada bunyi lembu. Korang jangan macam-macam, lembu tu tengah balik rumah secara berjemaah tau? Tak jauh dari kawanan lembu tu kami nampak ada seseorang tengah memerhati lembu-lembu tu balik sambil menunggang motosikal (dulu adik aku cakap benda tu motorbasikal..n_n)  dengan macho iaitu penggembala lembu tu. Mujur lembu kat luar pagar, kalau kat dalam mesti ada yang dah mulakan langkah seribu. Bila difikirkan balik, macam mana pak cik tu boleh buat lembu-lembu yang banyak tu balik sendiri? Apa yang aku pasti, pak cik tu mesti ada strategi untuk buat lembu-lembu tu balik sendiri. Dan yang lebih pasti, Rasulullah dah menghadapinya sebelum baginda dilantik menjadi utusan Allah. 

...padang belakang...

tendang bukan sebarang tendang,
sekali kena terajang boleh jadi rendang.

 ...jom main bola...

    Satu lagi, bila sebut pasal kambing dan lembu yang tergolong dalam binatang al-an'am(ternakan) ni, teringat pula aku dengan ayat 179 dari surah al-A'raaf  yang bermaksud..
    "Dan sungguh, akan kami isi neraka jahanam banyak dari kalangan jin dan manusia, mereka memiliki hati tetapi tidak digunakan untuk memahami (ayat-ayat Allah), mereka mempunyai mata tetapi tidak digunakan untuk melihat (tanda-tanda kekuasaan Allah), mereka mempunyai telinga tetapi tidak digunakan untuk mendengar (ayat-ayat Allah), mereka mempunyai hati tetapi tidak digunakan untuk memahami (ayat-ayat Allah) mereka seperti binatang ternakan, bahkan lebih sesat lagi. Mereka itulah orang-orang lengah."

    Kepada kawan-kawan pembaca, harapnya dapat kongsikan lebih dari yang aku post ni. Lagipun kan korang gak yang cakap 'sharing is caring'. So, jangan kedekut nak share ilmu yang semakin disampaikan semakin bertambah..n_n

...wallahu a'lam...

Tuesday, November 23, 2010

...eastern vs western...

    is sharing means caring?

    hmm..entahlah, yang penting aku nak share sesuatu buat semua. Aku tak pasti sama ada perkara ni bermanfaat atau tidak tapi harapnya bermanfaat. Pejam celik, study punya study, tak sangka aku dah masuk semester kedua dan tinggal satu sem lagi kat sini. Kalau student Melayu kat sini cakap, sem terakhir yang akan aku ambil tu adalah short sem. Contact hour diganda dua. Hmm...macam berat pula aku rasa. Apa-apa pun dalam study tak boleh tension-tension, nanti payah nak study. Eh, banyak pula aku cakap. Mujur blog ini didaftarkan atas nama aku..^_^

    Berbalik kepada apa yang ingin aku share. Semua bermula bila aku punya masa kosong yang aku kira banyaklah juga lebih-lebih lagi hujung minggu (padahal setiap hari kelas start jam 8 pagi dan habis jam 5 petang kecuali hari khamis, selasa pula sampai jam 7 petang). Mungkin sebab tu aku terpengaruh dengan hobi kawan-kawan aku ni. Apa-apa pun Alhamdulillah sebab aku masih mampu control pengaruh ni. Ni drama 'God of Study' atau 'Master of Study' la yang start ni.

 ..god/master of study..

   Time tingkatan 5 dulu, cikgu fizik ke admath? maaflah cikgu, saya lupa cikgu ajar subjek apa tapi yang penting cikgu tu suka pasang drama yang punya jalan cerita lebih kurang macam GoS gak (mujur time SPM fizik dan admath aku tak kantoi..n_n). Tajuknya 'Dragon Zakura', tapi DZ ni drama Jepun n GoS ni pula drama Korea. Ish..ish..ish..macamana aku boleh sangkut gak kat cerita Korea dan Jepun ni.. Aku sendiri pun pelik. 

..dragon zakura..

   mungkin ini sebab aku kurang minat layan cerita western

01 - adult part
   In my view, eastern drama is much better than western. Ada orang tengok drama KnJ ni sebab pelakon yang hensem, comel dan gaya penampilan. Bermula dari hujung rambut sampailah hujung tapak kasut, semua nak tiru. Kalau ada lagi lepas tapak kasut tu, mesti tak nak lepaskan peluang untuk tiru gak. Tu lah antara sebab ramai yang nak tiru penampilan artis KnJ terutamanya gaya rambut. Pakaian pun style~ semacam (sampai kawan-kawan aku pun nak juga style macam Suzuran dalam cerita Crows Zero tu). Dan yang paling penting, bagi aku kalau ikut setakat yang aku tengok, eastern drama ni tak ada la part 18 macam dalam vampire diaries, gossip girl dan banyak lagi yang malas dan geli nak sebut. Kawan aku pernah bagi aku satu cerita western, katanya best. Jadi, aku pun try la. Disebabkan intro yang menarik, semangat aku berkobar-kobar nak tahu jalan cerita yang dikatakan best tu tapi lepas lebih kurang setengah jam tengok episod pertama, semangat aku hancur macam hancurnya gelas yang aku terpijak bulan Mac lalu. Dah lah aku terpijak gelas sampai pecah, doktor pula bagi 12 jahitan kat kaki aku. boleh pula ada part 18 dalam 1st episod. 

02 - season 
   Ni juga la antara sebab aku kurang berkenan dengan drama western ni. Aku ingat, last episod tu betul-betul last, rupanya 'last but not least', ada lagi season yang baru. Kesian aku tengok kawan-kawan aku yang dah bersusah payah menunggu untuk download episod yang baru. Akhirnya, kena terus menunggu untuk musim yang baru pula. ish..ish..ish..

03 - tak faham
   Aku ingat lagi, dulu aku suka tengok cerita Alias (aku pun tak ingat sama ada time sekolah rendah atau sekolah menengah - maklumlah dulu rumah aku takda benda ajaib yang bernama ASTRO macam kat rumah korang tu). 7 episod awal, layan~..tapi bila dah terlepas satu episod, fuh!! payah sangat nak faham episod seterusnya. Lebih-lebih lagi cerita Lost yang selalu ditayangkan kat AXN tu, tak payah tanya aku lah, langsung aku tak pernah faham cerita tu. 

   Korang mesti pelik macamana aku tahu benda-benda macam ni, lebih-lebih lagi sebab pertama. Itulah guna masa lapang aku, ada masa kosong, lawat bilik orang dan lagi best bilik yang tengah layan drama. Hasil dari banyak-banyak drama tu lah aku terdetik nak share pasal benda ni.

    Sebagai tambahan, kepada yang belum tengok GoS, carilah cepat-cepat sebab banyak tips study yang aku dapat dari drama tu. And you'll know that study is more important than love.

"bacalah dengan nama Tuhanmu yang menciptakan"
(al-'alaq : 1)

Last but not least, minta maaf kepada mana-mana pihak kalau ada yang 'terasa' dengan post kali ini dan kepada sahabat-sahabat yang terlibat dengan exam...
    

Selamat Menduduki Peperiksaan SPM dan STPM!!
..semoga Allah beri kemudahan sepanjang peperiksaan, selepasnya dan sampai bila-bila..

..wallahu a'lam..

Friday, November 19, 2010

...dekat di hatiku...



:: dekat di hatiku : nazrey johani ::



Hatiku kembali tersentuh
Membisik untuk pulang ke sana
Di balik pergunungan itu
Di laman kedamaian kita

Biarpun ku jauh di sini
Namun tak pernah lupakanmu
Itulah sebagai tandanya
Hiasan sanubari ini
Hanya kau yang amat ku sayang

Andai kau dengar lagu ini
Walau di mana dikau berada
Yang hidup atau yang telah tiada
Mengertilah wahai saudaraku
Dikaulah yang amat ku rindu
Yang ku sayang buat selamanya

Tapi apalah daya diriku
Tak terucap lagi di bibir
Walau air mata mengalir
Ku tabahkan demi mereka
Kerna ku tahu ku kan pulang jua


  


 ...medan juang...

hati ini semakin tertanya, apakah khabar keluarga, sahabat dan medan perjuangan ini?? 
( ku doakan agar mereka terus sihat dan kuat untuk meneruskan perjuangan yang masih panjang ini )

...suatu ketika dahulu semasa masih di alam persekolahan...^_^

...wallahu a'lam...



:: followers ::