Sunday, December 26, 2010

...golf kehidupan...

....Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang....


 Golf, satu sukan yang tidak asing di terlinga kita. Walau tak pernah main tapi kita selalu dengar. To tell the truth, I'm really interest with golf. Why??
 Hmm...in my view, golf is like our life. Kalau main golf, nak tak nak, kita kena masukkan bola golf ke dalam lubang dengan kayu golf. Bagi yang masih baru, kita kena tahu dan ingat jenis dan fungsi setiap kayu golf yang kita gunakan. Am I right? Bila seorang pemain golf masuk padang, dia akan sentiasa cuba masukkan bola golf ke dalam lubangnya, tak kisahlah berapa banyak kali dia pukul bola tu, yang penting masuk.


   Macam tu lah juga dalam hidup kita ni, kita punya impian dan matlamat yang mesti kita capai sama macam pemain golf tadi yang bermatlamat memasukan bola golf ke dalam lubang. Nak merealisasikan matlamat tu, kena ada strategi dan strategi itu tidak cukup kalau kita hanya ada satu strategi, kena ada strategi lain. Betul tak? Sebab tu kayu golf ada banyak jenis tapi tujuannya tetap sama iaitu digunakan untuk memukul bola golf menuju lubang golf yang kita sibuk ceritakan tadi. Dan cara nak pukul pun kena ada teknik, postur badan pun kena betul sekali. Apa pula kaitan dengan postur badan ni?hehe..maksudnya, tak kisahlah keadaan kita macam mana, susah, sederhana atau senang, yang penting kita berusaha untuk capai matlamat tu. Haha..semua ni lah yang menarik perhatian saya terhadap sukan golf ni..(walaupun tak pernah main..hehe)

...wallahu a'lam... 

Tuesday, December 7, 2010

...muhasabah Hijriah ku...

:: taubat : opick::



wahai tuhan jauh sudah
lelah kaki melangkah
aku hilang tanpa arah
rindu hati sinarmu


wahai tuhan aku lemah
hilang terumur noda
hapuskanlah terangilah
jiwa di hitam jalanku


ampunkanlah aku
terimalah taubatku
sesungguhnya engkau 
sang maha pengampun dosa


Ya robbi, ijinkanlah 
aku kembali padamu
meski mungkin takkan sempurna
aku sebagai hambamu


ampunkanlah aku
terimalah taubatku
sesungguhnya engkau 
sang maha pengampun dosa


berilkanlah aku
kesempaatn waktu
aku ingin kembali
kembali...


dan meski aku tak layak
sujud padamu
dan sungguh tak layak
aku..


:: taqwa : opick :: 



Laaillahailallah 8x


Ku bersujud pada-Mu
Dan pasrahkan diri dike-maha-anMu
Ku berlindung selalu pada dosa-dosa
Dan setiap salahku
Kau jagalah lindungilah cintailah aku


Laaillahailallah 8x


Setiap detik yang berlalu
Menghitung diriku
Bertanya padaku
Akankah sia-sia bila akhir waktu
Datang memanggilku
Kau jagalah lindungilah selamatkan aku


Allah Allah Allah


Kau jagalah lindungilah selamatkan aku
Allah (Laaillahailallah)


Jagalah diriku jagalah diriku
Lindungi lindungi lindungilah aku ini
Jagalah cintai lindungi selamatkan
Ya Allah 2x


(Laaillahailallah)
Jagalah ya Allah
Laaillahailallah

Salam Hijrah semua!!

Hmm...start maghrib semalam, kita dah masuk tahun Hijrah yang ke 1432...tak sangka kan??
jauh kaki melangkah...
yang ke berapa entah,
pantas masa berlalu...
pantas mana pun aku tak tahu,
cuma satu yang aku pasti...
iaitu MATI yang kian menghampiri,
ISLAM yang diaplikasi...
tak ke mana dan masih di sini,
bila 'bijaksana' ku cari...
rupanya aku still BIJAKSINI,

tetiba teringat satu rangkap lagu...
bukan samson - 'kenangan terindah',
tapi nazrey johani - 'kenangan indah'...

Ayuhlah para mujahid
Ayuhlah para mujahidah
Kita tinggalkan zaman fitnah
Agar tertegak kalimah Allah
Agar terbangun dunia baru Islam

semoga dengan Hijriah kali ini, 
paradigma dibaiki dan dikemaskini,
agar kita tak merasa rugi,
bila datang Hijri yang satu lagi...

...wallahu a'lam...





Sunday, December 5, 2010

...kenangan indah...

Assalamualaikum semua~

I just want to share this song lyric because sometimes I can't stop listening this song.



Masih basah kenangan indah
Zaman cemerlang era gemilang
Ketika Rasul ada di sisi
Para sahabat mentadbir bumi


Zaman Nubuwwah era khulafa'
Islam laksana api yang menyala
Menerangi teman dan juga sahabat
Bahang panas yang membakar lawan



Di celah itulah kita mengatur langkah
Membina semula ukhuwah
Di sini bara tak pernah padam
Digenggam kukuh sebuah azam



Ayuhlah para mujahid
Ayuhlah para mujahidah
Kita tinggalkan zaman fitnah
Agar tertegak kalimah Allah

Agar terbangun dunia baru Islam

Artist : Nazrey Johani
Album : Syahadah

 Hopefully you enjoy this song..n_n

...wallahu a'lam...

Thursday, December 2, 2010

...antara f-a-b...

     Salam pertemuan semua..

Antara f-a-b...hmm...apa yang korang fikir bila aku guna term 'f-a-b' ni??

Mungkin ada yang berfikir bahawa aku sedang cuba untuk buat promosi sabun fab macam kat tv yang kita selalu tonton tu. Maklumlah, sebut f-a-b, majoriti akan fikir sabun cuci tu. Ikut koranglah nak fikir macam mana..n_n
ni korang punya sabun ye..

Sebenarnya aku suka dengan akronim f-a-b (facebook - aku - blogger) sebab melaluinya aku dapat ramai kenalan, dapat berhubung dengan sahabat lama, boleh share itu ini dan banyak lagilah(mesti korang pun sama kan?) Dan tanpa aku sedar dah ramai kawan-kawan aku yang dah ada blog apatah lagi facebook. Direct to the point, macam-macam yang boleh terjadi dengan kedua-dua ni sebab dua-dua adalah social network, mungkin blog tak seperti facebook yang punya fungsi lebih meluas siap boleh main game lagi. Best sangat ke main game kat facebook ni? Aku tak pernah try pun.




Hmm..dalam kebanyakan yang merasakan social web ni memberi manfaat, ada juga yang mendapat musibah. Akhbar Metro hari ini melaporkan bahawa social web antara punca runtuhnya rumah tangga(link). Yang tu dari buku-muka(facebook), laporan akhbar yang sama gak melaporkan perkara yang lebih kurang tapi yang ini pula soal akidah (melalui bacaan aku semalam, lebih kurang macam tu lah - kalau aku silap, mohon diperbetul) dan disampaikan melalui blog (nak link gak ke? hmm..-link-).Kadang-kadang aku sendiri jadi pelik, macam mana perkara sebegini boleh terjadi. Nak salahkan siapa? Benarlah firman Allah yang bermaksud..

“maka Dia mengilhamkan kepadanya (dua jalan); kejahatan dan ketakwaan. Sungguh! Beruntung orang yang menyucikannya (jiwa). Dan sungguh! Rugilah orang yang mengotorinya.”—Surah Al-Syams


So, apa pendapat kalian pasal ayat al-Quran tu? Renungkanlah ye, lagi pun masing-masing dah mumaiyiz (boleh membezakan antara yang baik dan yang buruk) Dah, cukup untuk post kali ni. Kalau aku cakap banyak, lain jadinya nanti. Aku harap kita dapat ambil ikhtibar daripada kedua-dua link. Moga post kali ini ada manfaat..



"ya Allah, Engkau tunjukkanlah kami jalan yang lurus"


...wallahu a'lam...

:: followers ::