Saturday, October 29, 2011

:: jangan pandang aku dengan dua matamu ::

Berdasarkan tajuk post, ini bukanlah lagu ‘Seksis’ yang pernah dinyanyikan oleh Anita Sarawak suatu ketika dahulu tapi ini adalah kisah aku.
***

Selepas peristiwa hari itu, aku rasa serba salah. Tiba-tiba aku teringat kembali detik-detik aku meletakkan jawatan sebagai EXCO Ekonomi.

“Arggh! Layakkah aku???”

Aku terbayang wajah-wajah setiap orang yang menelefon dan SMS apabila menerima khabar yang mengejutkan itu. Rasa serba salah menghujam jantungku. Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata tidak berguna. Pepatah itu sering kudengari daripada sahabatku.

“Ya Allah, adakah aku telah melakukan kesilapan yang besar dengan perletakan jawatan ini? Ya Allah, apakah saat ini syaitan sedang bergembira dengan apa yang telah kulakukan?? Ampuni dosaku ya Allah..”

Tidurku tiada tenang, belajarku tanpa focus meski mata menghadap lecture di hadapan. Seolah-olah berpuluh tan yang harus aku pikul.

“Ya Allah,inikah amanah? Beratnya tak terkata. Andai terluah dengan kata-kata pasti ramai yang mengundurkan diri. Mungkin inilah sebab Imam al-Ghazali menyatakan bahawa yang paling BERAT itu adalah AMANAH”

Kini, persoalan yang sama menguasai fikiranku tetapi kali ini tiada kata dua yang mampu kuucap kerana semuanya adalah daripada undian mereka. Kini tiada lagi pilihan, mungkin inilah kifarah perletakan jawatanku suatu masa dahulu. Jika ketika itu aku masih mampu bersuara untuk tidak mahu berjawatan, maka kali ini tiada lagi pilihan. Lecturer melihat aku sebagai seorang yang layak. Begitu juga rakan-rakan studio yang lain.

“Sesungguhnya Kami telah kemukakan tanggungjawab amanah (Kami) kepada langit dan bumi serta gunung-ganang (untuk memikulnya), maka mereka enggan memikulnya dan bimbang tidak dapat menyempurnakannya (kerana tidak ada pada mereka persediaan untuk memikulnya); dan (pada ketika itu) manusia (dengan persediaan yang ada padanya) sanggup memikulnya. (Ingatlah) sesungguhnya tabiat kebanyakan manusia adalah suka melakukan kezaliman dan suka pula membuat perkara-perkara yang tidak patut dikerjakan.” [ al-Ahzab, 33 : 72](sumber)

Baca dan amatilah ayat di atas wahai sahabat-sahabatku. Itulah realiti kita apabila diberi amanah khususnya diriku. Aku khuatir kita semakin jauh daripada-Nya apabila aku yang memikulnya.

Hanya ini yang mampu aku ungkapkan..

Jangan pandang aku dengan dua belah mata kalian,
Aku khuatir pandangan itu meleset di pertengahan jalan,
Jangan kerana DQ aku diutamakan,
Kerna ia hanya di dunia semata,
Namun andai ini kifarah Ilahi,
Maka aku redha dengan keputusan-Nya.

Di awal langkah ini aku memohon,
Atas kekhilafan untuk hari kemudian,
Hanya satu harapan yang kuimpikan,
Agar amanah ini mengembalikan kita ke landasan. 


Friday, October 28, 2011

:: bukan tak nak update ::

Weyh…lama gila aku tak update blog. Sekarang ni macam-macam dah jadi. Maaf la, bukan tak nak update, tapi busy memanjang jek aku sekarang ni. Tak apalah, biar aku share apa yang aku buat sepanjang tak update blog ni. [kalau tiap ari update, jadi diari la jawabnya blog aku ni..ngee~] 

nyum..nyum..rendang terbaik..
Hmm…yang ni projek 1st kitorang, orang lain punya task pergi Kepong, Taman Melawati, Bukit Antarabangsa, mana lagi ek…aku lupa la..hehe



Group aku ni kira beruntunglah sebab group ni jek yang dapat makan dengan responden sebab kami kena cover topik social and community. So, sebab tu kitorang dapat makan, kena pula buat case study time orang buat sambutan hari raya Aidilfitri[walaupun dah nak habis syawal]





Wah..ramainya budak-budak, rasa rindu pula dengan adik-adik aku kat rumah..huhu

[yang pakai baju batik warna merah tu adalah ex-ketua komuniti kat kawasan perumahan ni]



Dah penat bergaul dengan budak-budak, kenalah beramah-mesra dengan warga yang lebih tua pula..n_n


Yang ni rasa menyesal pula sebab tak join diorang tangkap gambar [inilah akibat malu tak bertempat] 


hah..ni antara gambar yang budak-budak group aku paling tak puas hati sebab 50% daripada gambar-gambar yang kitorang tangkap, ada jek aku..tapi style gak pic ni kan???
[angkat-angkat kening..n_n]

Banyak yang aku dapat belajar daripada case study@site visit ni. Antaranya..

1. kena bijak menyusun ayat bila bercakap dengan orang yang baru kita kenal, lebih-lebih lagi orang yang lebih tua daripada kita..[softskill ni yang paling penting untuk akan datang sebab kena ambil hati parents dulu sebelum tuan punya badan..haha - sori, tersengal kejap..hehe]

2. makan tu makan juga tapi jangan sampai lupa matlamat dan tujuan. 

3. kalau berjalan tu, jangan lupa tengok kiri, kanan atau belakang. Manatau ada orang tangkap gambar korang, sempat juga nak pose...hehe







Thursday, October 13, 2011

:: takda keja ::


Sebelum mula, aku nak minta maaf banyak-banyak kepada semua sebab kadang-kadang penyampaian aku agak ‘bersepah’ dan tidak menunjukkan kelayakan aku untuk berkongsi buah fikiran. Korang tak kisah kan..?? kalau korang kisah, takpa, aku tak kisah pun..haha [..just kidding..]
n_n

***

“Waa..untunglah husband sister tu dapat isteri ‘qurratu ain’[penyejuk mata]. Mana nak cari orang macam tu lagi? Zikri, kalau kau jumpa, bagitau aku tau, aku nak buat bini”.
“Itu la. Aku pun baru nak tegur tadi, nak tanya status. Sekali tengok jari, dah ada cincin dah. Memang melepaslah. Alim, kalau kau jumpa gak, jangan lupa aku. Untung kot dapat zaujah macam tu”

Sampai jek kat office tadi, niat aku dan zikri tersasar bila terserempak dengan ‘qurratu ain’. Susah kot nak cari orang macam tu sekarang. Sejuk mata memandang. Lelaki mana nak tolak perempuan macam tu. Memang rugilah lelaki tu melainkan dia dah ada penyejuk mata sendiri.


***

Hah..sebenarnya aku rasa macam nak gelak jek bila ada orang tanya aku kenapa aku takda girlfriend lagi. Itu aku punya hal lah. Bagi aku sekarang ni cukup la untuk jadi member-member jek. Lagipun aku datang sini bukan nak cari bini, aku nak study.



"selalulah perbaharui niat, moga ia tidak tersasar dari landasan yang sepatutnya"
 :: inspired by hadis 40, 1 : niat ::

Saturday, October 8, 2011

:: 4 September 2011 ::

:: 4 September ::

Segar sungguh udara di subuh hari. Malam ni agak luar biasa sebab macam aku cakap kat post sebelum ni, biasanya malam sebelum flight aku takkan tidur malam tapi tadi aku tertidur sekejap..hehe

Mujur ada orang kejutkan aku meskipun hanya dengan miskol dan sms. Siapakah dia..??haha
Siapa dia tak penting, tapi aku amat-amat berterima kasih kepadanya. Dengan izinNya, aku diberi kemudahan untuk bangun awal dan suap mulut beg baju aku yang terngangah sejak semalam..kalau tak, memang tak sempat aku packing..hee..dah lah flight jam 8.00 pagi, kena ada kat airport 2 jam sebelum flight pulak tu..huhu
***
Waa..sedih lak nak tinggalkan family..hampir 4 bulan bercuti pun tak cukup puas lagi. Adik-adik aku confirm rindu aku dan masakan aku sebab kadang-kadang kalau emak pergi kerja, memang aku yang jadi chef untuk prepare diorang punya bekal dan hantar kat sekolah time rehat. Antara rumah dan pagar sekolah adik aku tak sampai 30 langkah pun. Lagi-lagi time puasa, asal emak aku keluar beli barang persiapan hari raya, memang aku yang kena tinggal kat rumah dan siapkan juadah berbuka meskipun busy dengan aktiviti jual-menjual kat bazaar Ramadhan. Pagi ni, mak aku kejut adik-adik aku yang kecil untuk escort aku ke airport KKIA(haha..escort la sangat). Dari dalam kereta aku asyik fikir pasal diorang je. Rindu..memang aku akan sangat rindu nak dengar suara adik-adik aku..huhu

Pernah dulu time duk PJ, parents aku call sebab aku dah lama tak call. Lepas cakap sikit, adik aku lak nak cakap dengan aku. Sedih kot bila dengar suara adik aku macam nak menangis cakap dengan aku, kena pulak dia tanya aku bila aku nak balik rumah..waa..sedih..=.=


[dear iman n tasyah..jgn nangis2 ya, thn dpn abg balik Sabah abg masak utk kmu lg..]
***
Eh, jauh pulak aku menyimpang dari yang sepatutnya..hah, jangan pulak nak tacing-tacing dengan cerita aku kat atas tu..nanti tak pasal-pasal aku kena lap hingus korang..hehe

Flight aku dijadualkan sampai ke KLIA pada jam 10.30 pagi. So, setapak kakiku malangkah ke stesen bas airport, liar mataku mencari bas ke LCCT sebab ada tugas yang perlu aku selesaikan di sana.

OKTI..aku tak ingat pula OKTI ni stand for apa..hehe..tapi objektifnya adalah untuk menyambut ketibaan anak-anak Islam Sabah yang datang menyambung pelajaran di Semenanjung Malaysia dan seterusnya memberi pendedahan tentang kewujudan Markaz Siswa-Siswi Islam Sabah (MARSIS) iaitu sebuah organisasi yang ditubuhkan sejak tahun 1990 dan bertanggungjawab menjaga kebajikan anak-anak Sabah di Semenanjung.

And for the 1st time aku tidur kat airport untuk satu malam sehingga esok pagi sebab dijangkakan esok pagi lagi ramai Sabahan yang akan tiba di LCCT.

“Dalam keseronokan kita membina hubungan sesama manusia, jangan lupa untuk menjaga hubungan kita dengan Allah pula - inspired by Surah Ali-Imran, 3 : 112”

:: followers ::