Saturday, April 16, 2011

:: aed life : 02 ::

SubhanAllah...maha suci Engkau yang menjadikan sekalian alam dan isi-isinya. Sungguh tiada tuhan yang layak disembah melainkan Engkau Ya Rabb..


AlhamdulIllah...bersyukur aku kepadaMu, tanpa izinMu mustahil untuk aku merasa segala nikmatMu yang tak terhingga ini..


Hmm..agak lama aku tinggalkan entri btajuk 'aed life' ni. Sekarang tibalah masanya untuk aku menyambung kembali perkongsian sebagai pelajar asasi sains seni bina dan alam sekitar ini.

Time BTN dulu, ada sorang ahli group aku yang minat dengan architecture ni tapi dia kata minatnya untuk belajar di bidang ni tertimbus dalam sebaik melihat perkataan alam sekitar. Sebenarnya kalau korang nak tahu, bidang seni bina ni memang tak boleh lari dari alam sekitar.
:: sumber ::

Kenapa?

Sebab semua sumber yang digunakan untuk pembinaan adalah dari bahan mentah alam sekitar. Contohnya, kita nak mendirikan rumah tangga..eh silap..rumah..nak buat rumah besar dan cantik, nak buat kat mana??

Faktor alam sekitar juga patut diambil kira. Kalau nak bina atas bangunan sekali pun, jangan lupa bahawa bangunan tu bertapak di atas tanah, yang juga merupakan salah satu daripada elemen alam sekitar. Betul tak?

:: Green Concept of Dubai Food City ::
:: sumber ::


AED1313 : Introduction to Built Environment.

This subject will encompass the basic understanding of natural and built environment as well as its relation to construction industry in general. These include some brief introduction to the professions in the built environment and construction industry as well as the basic introduction to building materials and construction technologies.

In this subject also, you'll be introduced to...

  • responsibilities of related disciplines in designing for an environmental friendly and balance built environment.
  • relationship between society, culture and religion on their impact on built-forms, landscape, and planning in the context of design in the built environment.
  • the influence of the key stakeholders in the built environment
  • inculcate environmental awareness and the future needs for an ecological and sustainable environment.
  • fundamentals, sustainability and performance of construction materials and technologies.
If the doctor's title is 'Dr.', then the architect will be 'Ar'.
If the engineer is called 'Ir', then the landscape architect will be 'LAr'(if I'm not mistaken, the title for the 'LAr' was announced recently).

Huh, letih lah nak susun ayat bahasa Inggeris lau lemah macam aku ni. Hmm...dalam bidang seni bina ni, ada banyak lagi cabang yang tergolong dalam bidang ni..antaranya..
  • architect
  • landscape architect
  • urban and regional planner
  • quantity surveyor
  • interior designer
  • industrial designer
  • dan banyak lagi lah..
:: sumber ::

Kalau korang nak tahu, but bola nike dan adidas yang stylish dan kasut tinggi yang gorgeous looking tu hasil kerja industrial designer lah tu. Termasuklah design kereta-kereta yang korang impikan selama ni macam...

:: sumber ::

ok lah, stop kat sini dulu..dari semasa ke semasa aku tambah lagi..

AstaghfirUllah...ku mohon keampunanMu andai entri ini tidak punya manfaat kepada sesiapa..

...wallahu a'lam...

No comments:

Post a Comment

:: followers ::